Az olvasási kalandjaim, mint sok hasonló korú társamnak, a Harry Potter könyvsorozattal kezdődött. Tudom, hogy ez elég sablonosan hangzik, de bátran vállalom, hogy hét évesen annyival magával ragadott a varázslók világa, hogy utána már hajlandó voltam bármit elolvasni. Természetesen ezalól kivételt jelentettek a kötelező olvasmányok, amit persze ma már bánok. Tehát megkaptam az első „igazi” könyvem és utána sorról sorra faltam az ifjúsági regényeket. Az ifjúsági regények után jöttek a történelmi-romantikus regények, amelyek a mai napig a kedvenceim, de persze voltak hónapok, amikor Agatha Christie krimijeinek a rabja voltam, vagy kutattam a történelem rejtélyeit Robert Langdonnal Dan Brown könyvei nyomán. Ezeken kívül még számtalan meghatározó könyvet felsorolhatnék, de persze se vége, se hossza nem lenne. Sokszor az éppen aktuális divatot követem, de számtalanszor előfordul, hogy „régi” kincsekre bukkanok és azokba merülök el.

És mit jelent számomra az olvasás? Elmélyülés önmagunkban, egy új világ megismerése, információ és tudás, amely nélkülözhetetlen. Egyszerre szórakozás és tanulás, valamint menekülés a mókuskerékből.

„A jó olvasó nem az írót keresi a műben, hanem saját magát. S a műnek, ha valóban mű, annyi jelentése van, ahány olvasója. Ezért kimeríthetetlen.”
Tőzsér Árpád

„Egy olvasó ezernyi életet megél, mielőtt meghal. Az az ember, aki nem olvas, csak egyet.”
George R. R. Martin

„Az olvasó ember tetteiért a könyvei is felelősek. Minél fiatalabb fejjel kezdi el az olvasást, annál inkább.”
Beke György

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük