Nagy várakozásokkal telve kezdtem bele ebbe a könyvbe, mivel a Netflixen futó hasonló c. sorozatot korábban már láttam és nagyon tetszett. Ezzel szemben a könyv olvasása az elején nagyon döcögősen ment, de aztán hirtelen, egyik pillanatról a másikra elfogytak az oldalak és a végén még egy kis hiányérzetem is maradt, hogy hol a folytatás.

Először a szerző stílusát emelném ki, mivel érdekes módon, hiába egy személyes történetről van szó, bennem némi hiányérzet van a bensőséges leírást illetően. Inkább a kulturális különbségek vannak kidomborítva, ami nyilván érdekli az embert, hiszen egy ritka, zárt közösség mindennapjaiba tekinthetünk be. Persze az egyértelmű, hogy a szerző miként áll ehhez a közösséghez és már az elején egyértelmű, hogy napjainkban már nem tagja annak.

Tehát a könyv célja inkább a haszid közösségről való információk átadása, mintsem egy személyes történet elmesélése. A közösségről röviden annyit, hogy a holokausztot követően vándoroltak ki a szatmári zsidók és alapítottak egy teljesen új közösséget. Olyan szigorú szabályok betartására kötelezik őket, ami manapság már nem jellemző a különböző zsidó közösségekben. Kiemelendő a nőkhöz való viszonyuk, jobban mondva a nők elnyomása, akiket csupán arra használnak, hogy gyerekeket szüljenek, neveljenek, de amúgy tisztátalannak tekintendők. Hihetetlen tudatlanságban élnek, a nők különösképpen, de a férfiak is, hiszen minden idejüket a lelki életük köti le, ezért az evilági dolgok kevésbé számítanak.

Ebből a közösségből válik ki lassan a főszereplő, akiben lépésről lépésre érik meg az elhatározás és végül kisfiával együtt sikerül az elnyomásból elmenekülniük. Úgy gondolom, hogy igazi jellemfejlődést nem tapasztalhatunk az ő esetében, hiszen már kezdettől fogva kívülállóként írja le magát a közösséghez képest, így nem meglepő, hogy a végén már a saját útját kezdi építeni.

A mellékszereplők, akikről véleményem szerint nem sokat tudunk meg, inkább felszínes karakterként jelennek meg. Például a férjről a mai napig nem tudom eldönteni, hogy mennyire vallásos, mennyire engedékeny, pedig kíváncsi lennék egy kicsit jobban az ő jellemére is. A többi szereplőről ugyanezt mondhatom csak el.

Végül, de nem utolsó sorban, a történet folytatása is nagyon érdekelne, mert jelenleg egy félbevágott sztoriként maradt meg bennem, holott egy nagyon lebilincselő történet, amiben tényleg különleges, hogy egy olyan közösség mindennapjaiba nyerhetünk bepillantást, akikről alig van fogalmunk. Itt kell még hivatkoznom a sorozatra, ami önállóan is megállja a helyét és így a könyv olvasását követően visszatekintve egy teljes és egyben megható történetet göngyölít fel.

Részletek:
Deborah Feldman: Unortodox
Libri Könyvkiadó, 2020
395 oldal・füles, kartonált・ISBN: 9789634330271

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük