Ahogy az első bemutatkozós bejegyzésemben is írtam, már gyerekkorom óta a könyvek szerelmese vagyok és a mai napig, ha a kedvem és az energiaszintem, meg persze a szemem állapota engedi, inkább egy izgalmas regényt veszek a kezembe. Itt jön a nagy DE, mivel számtalan könyvvel úgy találkozok, hogy először a filmes adaptációját látom és az kelti fel az érdeklődésemet. Ez a gondolat inspriálta ezt a bejegyzést.

Jobban belegondolva ma már alig akad olyan történet, amit megírtak, de nem filmesítettek meg. Persze mondhatjuk azt is, hogy ez fordítva is igaz. Alapvetően, mélységesen hiszek abban, hogy a saját fantáziánkat kell először megmozgatni és első körben a szavakat magunkba táplálni. Ezzel tudunk igazán fejlődni. Ami le van írva, az lesz tényleg maradandó. Amit elolvastunk, jobban megjegyezzük (végülis nem hiába az iskolásban is az olvasás még mindig a trendi); bővítjük a szókincsünket, ezáltan választékosabban tudunk kommunikálni másokkal; nő a képzelőerőnk; teljesen el tudunk szakadni a mindennapi világtól, a problémákat elfelejtve.

Azért ezeket a filmek többségéről nem mondanám el. Sokkal kisebb eséllyel jegyezzük meg, amit a képernyőn látunk; a szókincsünk így kevésbé bővül; a szereplők és a helyszínek adottak, ezáltal nincs nagy szükség a saját fantáziánkra és végül sokkal könnyebben tereli el a külvilág a figyelmünket a történetről.

Persze mindez csak egy kis szelete a nagy tortának, de véleményem szerint elég indok arra, hogy először a könyvespolc felé nyúljunk és csak utána a távirányító, vagy a billentyűzet felé.

Azért, nehogy valaki azt gondolja, hogy egy kicsit is film ellenes vagyok, inkább az olvasás mellett szeretnék kampányolni, de én is számtalan filmet és sorozatot láttam és nézek is. Ebből jött az ötlet, hogyha egy tényleg jó, tartalmas, vagy érdekes történetet ülök végig, akkor azt is megírom. Továbbá sokszor előfordul, hogy látom és olvasom is, és akaratlanul a különbségekre kitérek, amit persze muszáj megosztani a bejegyzésben is.

Tehát böngésszetek bátran mind a könyves, mind a filmes bejegyzéseim között és remélem, hogy a filmektől legalább annyira megjön az olvasási kedv, mint a könyvektől!

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük