Még a legutóbbi könyvrendelésem során esett a választásom erre a regényre, mert sokan ajánlották és már többször szembe jött velem Kelényi Angelika neve. Ehhez járult hozzá, hogy imádok utazni és Barcelonában még pont nem jártam. Gondoltam, akkor legalább egy jó regény elrepít ebbe a mediterrán városba, ha már utazni mostanság nem lehet.

Nem mondom, hogy végül csalódás lett a könyv, de valahogy mégse nyerte el teljes mértékben a tetszésemet és ennek több oka is van. Az első, hogy Anyukám szavaival élve, ami kiskoromban mindig nagy kacajt okozott nálam, a történet elég limonádéra sikeredett, rossz értelemben. Tipikus, kiszámítható romantikus sztori, amit egy hétvége alatt kivégez az ember és lényegi mondanivalója nemigen akad.

Amiért mégis végigolvastam és egyébként azt mindenképpen be kell vallanom, hogy azért voltak pillanatok, amikor elmerültem a történetben, hogy egy olyan lányról szól, aki egy magazin szerkesztőségében, mint asszisztens dolgozik és újságíró szeretne lenni. Ezért mindent megtenne, még azt is, hogy elutazik Barcelonába és több spanyol pasival randizik, hogy legyen miről írnia. Azt mondanom sem kell, hogy nem közöttük találja meg a nagy Ő-t. Mellesleg blogot vezet, mégpedig gasztronómiai témában és a randevúk során, kellemeset a hasznossal alapon, meg akarja ismerni a spanyol konyhát. Tehát sablon, sablon hátán, számtalan visszatérő elemmel megspékelve.

Ami a legjobban hiányzott az egész történetből, hogy egy kicsit jobban megismerjük Barcelonát. Legalább kicsit több ismert látnivalóhoz elkalauzolhatta volna az olvasókat az író és emellett kevesebb belső monológ lehetett volna Caroline-tól, mert hogy így hívják a főszereplő leányzót. Nekem nagyon hiányzott, hogy képzeletben andalogjak egy kicsit a katalán fővárosban, a lelki szemeim előtt megjelenjen az atmoszféra, érezzem az illatokat. Ráadásul a konyha, ami megjelenik, mint katalán gasztronómia szintén elég gyenge…

Továbbá nekem személy szerint nem fekszik, ha magyar író külföldi nevekkel és helyszínekkel babrál. Egyáltalán nem tudtam elhinni, hogy tudja, hogy miről ír. Ugyanis Caroline Londonban él és virul, tehát angolul beszél, angol a családja és hozzá van szokva a mindennapos esőhöz. Szerintem rengeteg ilyen történetet lehetne találni, amit brit szerzők írtak és ezáltal sokkal valóságosabb a sztori. Inkább olvastam volna egy magyar lányról, aki ellátogat Barcelonába, hiszen vele jobban tudok azonosulni.

Caroline karaktere is eléggé lapos. Sajnos nem tudok rá mást szót mondani. Egy mai, átlagos, 35 éves lány, aki azon siránkozik, hogy ennyi idősen nincsen pasija és a munkája sem tökéletes. A jelleméről semmi extrát nem mondhatunk, kedves, néha léha, de tulajdonképpen szerethető figura. Jellemfejlődésen abszolút nem megy keresztül a történet során, de hát azért ebben a műfajban ez nem is elvárás. Azt mondanom sem kell, hogy ő a történet elbeszélője, tehát mindent az ő szemszögéből látunk. Én kevésbé preferálom ezt, jobban szeretem, ha több szemszögből láthatom a történetet, vagy legalább van egy elbeszélő, aki nyilván többet tud. Ráadásul naplószerű az egész könyv, ami inkább a tini regényekre hajaz, nem pedig felnőtt romantikus történetekre.

Ahogy haladtam előre a történetben, sokszor eszembe jutott, hogy mi történhet még ennyi oldalon keresztül (363 oldal). Lényegében sokáig semmi izgalmas, Caroline randizgat a spanyol pasikkal, ahogy előre megjósolható, mindegyik pasi egy balfék és közben megjelenik az igazi szerelem. Aztán végre jön egy mélypont, amiről rögtön tudjuk, hogy hamarosan feloldás lesz. Annyi érdekesség és izgalom azért adódik, hogy az utolsó oldalak során történik meg a feloldás, de azért 100%-ig biztos benne az ember, hogy nem maradhat el.

Mindent összevetve, aki egy könnyed, limcsi olvasmányra vágyik, nyugodtan vegye a kezébe ezt a könyvet. Mindenesetre én most keresek valami ’nehezebb’ olvasmányt.

Részletek:
R. Kelényi Angelika: Barcelona, Barcelona
Álomgyár Kiadó
363 oldal・puhatáblás, ragasztókötött・ISBN: 9786155929649

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük